Koronavirus

SPOROČILO ZA PACIENTE 

Spoštovani pacienti,

V kolikor ste v zadnjih 14. dneh, pred začetkom bolezni  bili  izven Slovenije, v endemičnih območjih ali v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom in imate povišano telesno temperaturo, z znaki okužbe dihal (kašelj in/ali težko dihanje) oziroma SUMITE, DA BI LAHKO BILI OKUŽENI S KORONAVIRUSOM, obvezno PO TELEFONU POKLIČITE svojega osebnega zdravnika, kjer boste prejeli vsa potrebna navodila in NE PRIHAJAJTE V AMBULANTO.


Specialistične ambulante

Paciente obveščamo, da so do nadaljnjega odpovedani vsi naročeni pacienti v specialističnih ambulantah. Za vse naročene paciente bo določen nov termin zdravstvene obravnave.


Zobozdravstveno varstvo otrok in odraslih

Od ponedeljka 16.3.2020 se v celoti zapirajo zobozdravstvene ambulante.

Vsi naročeni zobozdravstveni pregledi in obravnave se do nadaljnjega odpovedujejo, pacienti bodo o novih terminih obveščeni po preklicu epidemije.  V primeru nujnega stanja pokličite vašega osebnega oz. nadomestnega zobozdravnika v objavljenem ordinacijskem času, ki vam bo pomagal preko telefona.

Med NUJNA ZOBOZDRAVSTVENA STANJA, KI SE OBRAVNAVAJO, sodijo:

  • močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik več ne pomaga),
  • akutna infekcija (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje in odpiranje ust, zvišana telesna temperatura),
  • večja krvavitev, ki se sama ne zaustavi v določenem časovnem obdobju,
  • poškodbe v področju zob (poškodba v področju zgornje in spodnje čeljusti oz. ustne votline).

V ta namen je vzpostavljena vstopna točka za nujne zobozdravstvene primere v ZD MS:

Zobozdravstvo status* Naslov Ordinacijski čas Telefon
     
Murska Sobota Bolni ZD Murska Sobota

Zobna ambulanta

Grajska 24,

vhod desno

PON-TOR

7.15-11.00

SRE-PET

15.15-19.00

sob,ned,praz

13.00-15.00

(02) 5341 316

PO PREDHODNI NAJAVI

(od 18.3)

  Zdravi ZD Murska Sobota,

zobna ambulanta

Grajska 24,

vhod levo

PON-PET

07.00-20.00

sob,ned,praz

08.00-12.00

(02) 5341 316

*BOLNI- ambulante so namenjene za paciente, kjer je obstaja tveganje ali pa je dokazano, da gre za prisotnost okužbe

*ZDRAVI- ambulante so namenjene pacientom brez prehladnih ali kakih drugih nalezljivih obolenj

Zobni rentgen do nadaljnjega ne deluje. 

PROSIMO  VAS, DA PRETEHTATE NUJNOST OBISKA ZOBOZDRAVNIKA!


Dispanzer za žene

Do nadaljnjega se ne izvajajo preventivni ginekološki pregledi. V trenutni situaciji epidemije s koronavirusom se število pregledov v nosečnosti zmanjša na nivo, ki še vedno zagotavlja varno vodenje nosečnosti in hkrati ne izpostavlja nosečnic nepotrebnim morebitnim okužbam.

Ginekološka ambulanta za nosečnice in za nujne ginekološke primere, ki nimajo znakov okužbe zgornjih dihal, obratuje zaenkrat po rednem delovnem času:

Dopoldan, od torka do petka, od 7:00 do 13:00 ure ter popoldan, ob ponedeljkih, od 12:00 do 18:00 ure.

Pacientke vljudno prosimo, da za napotnice, recepte, histološke izvide, ne prihajajo osebno, ampak to urejajo preko telefona (02/578 9253) ali elektronske pošte: doris.berden@zd-lendava.si


Obvestilo o delovanju patronažne službe v ZD LENDAVA

PREVENTIVNA DEJAVNOST

  • Ob razglasitvi epidemije se v patronažni dejavnosti v skladu z Odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 18/2020 z dne 11. 3. 2020) prekine izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev, razen preventivnih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta.
  • Od preventivnih obravnav se bodo v patronažnem varstvu izvajale preventivne obravnave samo za otročnice in novorojenčke, odpuščene iz porodnišnice,- do obdobja, ko še niso vključeni v preventivno obravnavo pri pediatru.
  • Obvezno se opravljajo vsi prvi patronažni obiski odpuščenih otročnic/novorojenčkov (zaradi izrednih razmer se lahko izjemoma zgodi, da prve obravnave ne bo mogoče zagotoviti v 24 urah po odpustu).
  • Vsi nadaljnji preventivni obiski otročnic in novorojenčkov se izvajajo po strokovni presoji medicinske sestre v patronažni dejavnosti glede na kriterije ranljivosti otročnice in/ali novorojenčka in/ali družine.

KURATIVNA DEJAVNOST

  • V času epidemije se izvajajo le najnujnejši kurativni patronažni obiski, katerih opustitev bi lahko imela izrazito negativne posledice za zdravje pacienta ali bi celo ogrozila njegovo življenje.
  • Frekvenca izvajanja nujnih kurativnih patronažnih obiskov se prilagaja stopnji samooskrbe pacienta in virov pomoči, ki mu jih lahko nudi družina, v dogovoru z zdravnikom, ki je naročnik kurativnega patronažnega obiska in strokovni presoji medicinske sestre v patronažni dejavnosti.

Psihosocialna podpora v času epidemije

V trenutni situaciji širjenja koronavirusa in razglasitve epidemije je povsem razumljivo, da ljudje občutimo zaskrbljenost, tesnobo ali neobvladljiv strah.

Če ste se sami znašli v stiski, da se počutite tesnobno ali zaskrbljeno glede koronavirusa, nas lahko kontaktirate. Nudimo psihološko podporo v obliki kratkih, razbremenilnih pogovorov.

Pogovori bodo potekali preko telefona ali e-pošte, vsak delovni dan od 7:00 do 15:00 ure:

Navodila veljajo do preklica.


PRIPOROČILA za preprečevanje okužb z virusom Covid – 19

Pomembno obvestilo: SPREMENJENO DELOVANJE AMBULANT

Obvestilo o spremenjenem delovanju ambulant zaradi izrednih razmer – razglasitve epidemije