Koronavirus

SPOROČILO ZA PACIENTE 

Spoštovani pacienti,

V kolikor ste v zadnjih 14. dneh, pred začetkom bolezni  bili  izven Slovenije, v endemičnih območjih ali v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom in imate povišano telesno temperaturo, z znaki okužbe dihal (kašelj in/ali težko dihanje) oziroma SUMITE, DA BI LAHKO BILI OKUŽENI S KORONAVIRUSOM, obvezno PO TELEFONU POKLIČITE svojega osebnega zdravnika, kjer boste prejeli vsa potrebna navodila in NE PRIHAJAJTE V AMBULANTO.


Specialistične ambulante

Paciente obveščamo, da so do nadaljnjega odpovedani vsi naročeni pacienti v specialističnih ambulantah. Za vse naročene paciente bo določen nov termin zdravstvene obravnave.


Zobozdravstveno varstvo otrok in odraslih

V skladu s sproščanjem ukrepov na ravni države bomo v Zdravstvenem domu Lendava znova prešli na delovanje vseh zobozdravstvenih ambulant, vendar z upoštevanjem vseh navodil ter potrebnih​​ varnostnih ukrepov glede vstopanja in gibanja po prostorih zdravstvenega doma.

S ciljem čim boljšega obvladovanja stanja in preprečevanja srečevanja pacientov v prostorih zdravstvenega doma bomo izvajali naslednje​​ ukrepe:

 • vsi pacienti so se dolžni pred prihodom v ambulanto obvezno predhodno naročiti po telefonu
 • v zdravstveni dom bodo lahko vstopali le naročeni pacienti
 • pacienti, ki bodo potrebovali nujno zobozdravstveno pomoč (hudo vnetje, poškodba, krvavitve v predelu zob in ustne votline), v skladu s pravilnikom, morajo najprej poklicati osebnega zobozdravnika in se določi termin za poseg v roku 24 ur
 • pacienti bodo vstopali posamično, pri vhodu morajo izpolniti ali oddati že izpolnjen​​ vprašalnik o​​ zdravstvenem stanju, in ko triažna sestra na vhodu naročenemu pacientu izmeri telesno temperaturo, dovoli vstop​​ 
 • ob vstopu v zdravstveni dom si bo pacient moral razkužiti roke in nadeti zaščitno masko
 • pacientu se dovoli vstop v prostore ZD ob uri, ko je naročen, zato prosimo vse paciente, da ne prihajajo več kot 10 minut pred naročenim terminom.

Če imate povišano telesno temperaturo ali kažete znake akutne okužbe dihal, (prehlad, ​​ bolečine v žrelu, kašelj), OSTANITE DOMA​​ in ne hodite v​​ zdravstveni dom nenapovedano, temveč​​ POKLIČITE​​  v ambulanto izbranega osebnega zobozdravnika. V primeru njegove odsotnosti, boste v ZD Lendava prejeli vsa nadaljnja navodila za Vašo obravnavo.

Hvala za razumevanje.


Dispanzer za žene

Do nadaljnjega se ne izvajajo preventivni ginekološki pregledi. V trenutni situaciji epidemije s koronavirusom se število pregledov v nosečnosti zmanjša na nivo, ki še vedno zagotavlja varno vodenje nosečnosti in hkrati ne izpostavlja nosečnic nepotrebnim morebitnim okužbam.

Ginekološka ambulanta za nosečnice in za nujne in kurativne ginekološke primere, ki nimajo znakov okužbe zgornjih dihal, obratuje zaenkrat po rednem delovnem času:

Dopoldan, od torka do petka, od 7:00 do 13:00 ure ter popoldan, ob ponedeljkih, od 12:00 do 18:00 ure.

Zaradi upoštevanja higienskih ukrepov in časovne razdalje naročanja pacientk (na 30 min), vas naprošamo, da se držite ure in navodil (obvezna maska)!

Pacientke vljudno prosimo, da za napotnice, recepte, histološke izvide, ne prihajajo osebno, ampak to urejajo preko telefona (02/578 9253) ali elektronske pošte: doris.berden@zd-lendava.si


Obvestilo o delovanju patronažne službe v ZD LENDAVA

PREVENTIVNA DEJAVNOST

 • Ob razglasitvi epidemije se v patronažni dejavnosti v skladu z Odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 18/2020 z dne 11. 3. 2020) prekine izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev, razen preventivnih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta.
 • Od preventivnih obravnav se bodo v patronažnem varstvu izvajale preventivne obravnave samo za otročnice in novorojenčke, odpuščene iz porodnišnice,- do obdobja, ko še niso vključeni v preventivno obravnavo pri pediatru.
 • Obvezno se opravljajo vsi prvi patronažni obiski odpuščenih otročnic/novorojenčkov (zaradi izrednih razmer se lahko izjemoma zgodi, da prve obravnave ne bo mogoče zagotoviti v 24 urah po odpustu).
 • Vsi nadaljnji preventivni obiski otročnic in novorojenčkov se izvajajo po strokovni presoji medicinske sestre v patronažni dejavnosti glede na kriterije ranljivosti otročnice in/ali novorojenčka in/ali družine.

KURATIVNA DEJAVNOST

 • V času epidemije se izvajajo le najnujnejši kurativni patronažni obiski, katerih opustitev bi lahko imela izrazito negativne posledice za zdravje pacienta ali bi celo ogrozila njegovo življenje.
 • Frekvenca izvajanja nujnih kurativnih patronažnih obiskov se prilagaja stopnji samooskrbe pacienta in virov pomoči, ki mu jih lahko nudi družina, v dogovoru z zdravnikom, ki je naročnik kurativnega patronažnega obiska in strokovni presoji medicinske sestre v patronažni dejavnosti.

Navodila veljajo do preklica.


PRIPOROČILA za preprečevanje okužb z virusom Covid – 19

[covid-data]